Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Ο καρκίνος σκοτώνει πιο πολύ απο την κλιματική αλλαγή !

Κλιματική αλλαγή!

Βλακείες για τους μελλοντολόγους!

Σήμερα, στις επιστήμες των τροφίμων έχουμε άλλες προτεραιότητες!

Αντί να μιλάμε για Κοπεγχάγη, obama-shame και επιστημονικές μπουρδες…

ιδού πώς μπορούμε άμεσα να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο!

1. να μην αγοράζουμε παραπάνω φαγητό

από όσο θα φάμε! στο Λονδίνο

την περασμένη Τετάρτη

5.000 μερίδες φαγητού παρασκευάστηκαν

από υλικά που θα πετιόντουσαν στα σκουπίδια.

Στην Αγγλία έχει υπολογισθεί ότι

κάθε σπιτικό σπαταλά €530 τουλάχιστον

κάθε χρόνο για τρόφιμα που δεν θα καταναλώσει ποτέ!

Ποια κλιματική αλλαγή και λαλακίες? Τον καταναλωτισμό μας πρέπει να χαλιναγωγήσουμε!!! Ααα. και τους Αγρότες…βεβαίως βεβαίως που πετάνε – πετάνε -πετάνε…

2. να φωνάζουμε στους αναρμόδιους αρμόδιους να κάνουν την δουλειά τους! Στην Ελλενίτ δούλευαν κάποτε 287 εργαζόμενοι, οι 286 είναι σήμερα νεκροί από μεσοθηλίωμα.

Ο καρκίνος σκοτώνει

πιο πολύ από την

κλιματική αλλαγή!

Και το ξέρουμε αυτό! Αλλά τα ελλενίτ είναι ακόμα πεταμένα εκεί στο Μαντούδι και στην Ιστιαία…δύο χρόνια μετά την

έγκριση του κονδυλίου αποκομιδής τους (€121.945)!

Ποια Κλιματική Αλλαγή ρε παλικάρια?

Από αμίαντο θα πάμε και από υπερκατανάλωση πόρων…

Ξυπνήστε please και αλλάξτε τις πολιτικές σας προτεραιότητες τώρααα

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

O SOLAR στο YOUTUBE

http://www.youtube.com/watch?v=A-2W5TqzfSE
δειτε 5 αποσπάσματα απο το συνέδριο του ΣΟΛΑΡ στο youtube
SOLAR2010SILLOGOS

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΨΗΦΙΣΜΑ 5ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Σ.ΟΛ.ΑΡ.


Ανοικτή επιστολή προς την υπουργό περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη
(κοινοποίηση γραφείο πρωθυπουργού)

Αθήνα, 12-12-2009

Κα υπουργέ,
Με έκπληξη διαβάσαμε στις εφημερίδες, την νέα παράταση που δόθηκε ,(για τις αρχές του 2010 και βλέπουμε,…), για την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών, για την ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων , παράταση που έχει ήδη ξαναδοθεί, για πολλοστή φορά , από διάφορες κυβερνήσεις, και σε διάφορες χρονικές περιόδους, και παρά τις καταδίκες που έχει υποστεί η χώρα μας, παρά τις προειδοποιητικές επιστολές και την παραπομπή της στο Ευρωπαικό Δικαστήριο, και φυσικά παρά την λογική, και τις επίσημες διακηρύξεις για <<πράσινη ανάπτυξη>>.
Και αυτό γιατί η λογική του <<δήθεν ανέτοιμου της ελληνικής κοινωνίας>>, και η << δήθεν δυσκολία της εφαρμογής της>>, έχουν ακουσθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, έχουν χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα αδράνειας, και σαν άλλοθι απραξίας, από τα 3 συγκεκριμένα κέντρα που επί 10 χρόνια τουλάχιστον εργάζονται άλλοτε χωριστά, και άλλοτε με σύμπνοια για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. α. το πετρελαικό- πυρηνικό στο οποίο συμμετέχουν μεγαλο-εκδότες και μεγαλο-εργολάβοι, συνεπικουρούμενοι από κάποιους καθηγητές(!) της οικολογίας, β. όσοι θέλουν να ελένξουν την αγορά πουλώντας πανάκριβο λογισμικό προσομοίωσης κτιρίων , και οι οποίοι αντιπαλεύουν ακόμη και σήμερα την ορθή επιστημονικά, και σχετικά ανέξοδη για τους μηχανικούς , λογική του <<κτιρίου αναφοράς >> στον λεγόμενο ΚΕΝΑΚ, συνεπικουρούμενοι από διεφθαρμένους υπαλλήλους και τις αντιπαλότητες μηχανικών – φυσικών, αλλά και των ίδιων των μηχανικών μεταξύ τους ,και γ) οργανωμένα συμφέροντα μηχανικών και κατασκευαστών που θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντα τους, το στάτους – κβό τους , και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ελένξουν την αγορά και τις μελλοντικές προσλήψεις των ενεργειακών επιθεωρητών. Τα κέντρα αυτά , αλλά και όσοι εκάστοτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι τα στήριξαν , και τα στηρίζουν, αφού πολέμησαν και κατέστησαν άχρηστο τον αλήστου μνήμης <<ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ για την ορθολογική χρήση της ενέργειας στα κτίρια- ΚΟΧΕΕ >>, αφού συκοφάντησαν στον ελληνικό λαό τις Α.Π.Ε., επιχαίρουν γιατί επειδή επί 10 χρόνια δεν γίνεται τίποτα στην Ελλάδα, και φυσικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ η σχετική κοινοτική οδηγία που θα άνοιγε έναν δρόμο για την εφαρμογή της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.
Για αυτό και επιχαίρουν σήμερα για μια ακόμη φορά, με την νέα και αδικαιολόγητη παράταση που δόθηκε, με την δική σας υπογραφή.
Ο Σ.ΟΛ.ΑΡ. , ο Σύλλογος Ολιστικής Αρχιτεκτονικής και Οικολογικής Δόμησης, μέσα από την γενική του συνέλευση, που ακολούθησε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο του, που έγινε στα Σέρρας, και με την δύναμη που του δίνουν η αριστοτελική λογική, και οι εκατοντάδες πολίτες και μηχανικοί που στηρίζουν τις προτάσεις του, σας ζητά:
1ον. Να εφαρμοστεί άμεσα, τώρα, η ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων, και όχι σε 1,2, ή, κύριος είδε, σε πόσα χρόνια , και μάλιστα τεχνηέντως προσαρμοσμένη σε μικρο-συμφέροντα.
2ον.να αυξηθεί θεαματικά (από το θλιβερό 6% που είναι σήμερα) , και όχι με ρυθμό χελώνας, το μερίδιο των Α.Π.Ε. στην Ελλάδα, και να υποχρεωθεί η Δ.Ε.Η. να ανακοινώσει στους καταναλωτές της πόσο βρώμικο είναι το ρεύμα που πουλάει, και που προέρχεται από λιγνίτη και από πετρέλαιο.
3ον.να εφαρμοσθεί άμεσα η ανακύκλωση των μπάζων στις οικοδομές, και να σταματήσει η πατρίδα μας να θυμίζει μια άθλια χωματερή οικοδομικών υλικών.
4ον. Να προωθηθεί η χρησιμοποίηση οικολογικών, φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον οικοδομικών υλικών, και να ελεγχθεί, επί τέλους η αγορά και η χρήση επικίνδυνων, ραδιενεργών, και καρκινογόνων οικοδομικών υλικών.
5ον.να τεθεί σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας , σαν προυπόθεση για την έκδοση μίας οικοδομικής άδειας, η γεοβιολογική μελέτη τουλάχιστον του ραδονίου, που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Κα υπουργέ ,
Ο Σ.ολ.αρ. που δεν είναι μία ακόμη μη-κερδοσκοπική(κερδοσκοπική !), ούτε μια ακόμη μη-κυβερνητική (κυβερνητική!) οργάνωση, αλλά μια πρωτοβουλία πολιτών, σας ζητάει να εφαρμόσετε όλα τα παραπάνω για το καλό του πλανήτη μας, ελληνικού λαού, και του τόπου μας, και ελπίζει ότι το υπουργείο περιβάλλοντος να παίξει ουσιαστικό ρόλο, στην ελληνική κοινωνία , και να μην χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι από όσους ανενόχλητοι επί δεκαετίες καταστρέφουν την φύση και το περιβάλλον, στο όνομα ,πρώτα ,της χωρίς όρια, και κατόπιν της εξ ίσου παράλογης και δήθεν αειφόρου ανάπτυξης, που δεν έχουν ουσιαστικά καμία σχέση με την αξιοβίωτη ανάπτυξη , που θα έπρεπε να αναλογεί σε κάθε πολίτη του τόπου και του πλανήτη μας.

Με τιμή

Οι υπογράφοντες


Ακολουθούν 250 υπογραφές.
Το παρόν κείμενο είναι και το ψήφισμα του 5ου συνεδρίου του Σ.ΟΛ.ΑΡ.

ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Σ.ΟΛ.ΑΡ.


Το Σάββατο 12-12-2009 διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Σ.ΟΛ.ΑΡ.
Υποψήφιοι ήσαν:
ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΗ ΞΕΝΙΑ
ΞΕΝΑΚΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΤΣΙΠΗΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΠΑΡΚΟΥΤΑ ΓΙΑΝΝΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΦΛΩΡΟΥ ΕΥΑ
ΚΟΥΤΛΑΚΗ ΤΙΝΑ
ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ
Εκλέχθηκαν οι 5 πρώτοι.
Στον σύλλογο μας, υπάρχει ανακλητότητα και εναλλαγή, σύμφωνα με τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, και σε 6 μήνες, οι αναπληρωματικοί θα γίνουν μέλη του Δ.Σ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ


250 συνάδελφοι και πολίτες επισκέφθηκαν μαζί μας το πρώτο βιοκλιματικό σπίτι που μελετήθηκε και κατασκευάστηκε στα Σέρρας απο το γραφείο του Κ.ΣΤ. ΤΣΙΠΗΡΑ.

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΕΜΠ Δ.ΡΟΚΟΥ


Μια απο τις σημαντικότερες στιγμές του συνεδρίου μας , ήταν η βράβευση του καθηγητή του ΕΜΠ Δ.Ρόκου, καθώς και η ομιλία του για την αξιοβίωτη ανάπτυξη, όπου κατέριψε τον μύθο της δήθεν αειφορείας.
Ο Δ.Ρόκος ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Σ.ΟΛ.ΑΡ.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΛΑΡ


Βραβεύθηκαν οι εξής μαστόροι απο τα Σέρρας και τα Κηπιά Καβάλας:
1.Δ.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
2.Ι.ΛΑΝΤΟΥΡΗΣ
3.Κ.ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
4.Μ.ΣΕΜΕΛΙΔΗΣ
5.Τ.ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
6.ΧΡ.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
και οι εξαίρετοι αλβανοί πετράδες αφοί ΜΟΥΤΣΟ

5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΟΛΑΡ,ΣΕΡΡΑΣ 11-12-13-12-2009


5Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ
του Συλλόγου Ολιστικής Αρχιτεκτονικής και Οικολογικής Δόμησης (Σ.ΟΛ.ΑΡ.)
12 & 13 Δεκεμβρίου 2009 στα Σέρρας

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν το Σάββατο 12/12/2009 οι εργασίες του συνεδρίου του Σ.ΟΛ.ΑΡ. στας Σέρρας, με θέμα την ολιστική αρχιτεκτονική και την οικολογική δόμηση, ένα θέμα επίκαιρο στο πλαίσιο της διεθνούς κινητοποίησης για τον έλεγχο της αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και τον περιορισμό της ρύπανσης της ατμόσφαιρας του πλανήτη.
Το συνέδριο διοργανώνεται με αφορμή τη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη, η οποία έφερε στο παγκόσμιο προσκήνιο ένα θέμα που ήδη απασχολεί και θα απασχολήσει ακόμη περισσότερο την ανθρωπότητα τις επόμενες δεκαετίες: οι κλιματικές αλλαγές. Η διαρκώς αυξανόμενη ανθρωπογενής δραστηριότητα, η οικονομική και οικοδομική ανάπτυξη, αυξάνουν την απαίτηση για ενέργεια και φυσικούς πόρους και κατά συνέπεια αυξάνουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, επιδεινώνοντας έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα κτίρια καταναλώνουν το 40% της παραγόμενης ενέργειας και ευθύνονται για πάνω από το 50% των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, επιβαρύνοντας τόσο το περιβάλλον, όσο και το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη συζητάει τη μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% από τα επίπεδα του 1990, ενώ έχει ορίσει με την Οδηγία 2002/91 την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και έχει θέσει ως στόχο ενεργειακά αυτόνομα κτίρια μέχρι το 2016.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν στην έναρξή του ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης, ο βουλευτής ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, ο Δήμαρχος Σερρών Ιωάννης Βλάχος, ο Δήμαρχος Στρυμώνα Βασίλειος Κετσετζής, ο Δήμρχος Λευκώνα Γιάννης Γεωργιάδης, ο τέως δήμαρχος Ν.Ζίχνης και ειδικός συνεργάτης Νομάρχη Σερρών Γιάννης Χατζησπίρογλου, αντινομάρχες, νομαρχιακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι. Το συνέδριο, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία ως προς τον αριθμό συμμετοχής των συνέδρων, παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αρχιτέκτονες, μηχανικοί και φοιτητές από όλη την Ελλάδα, καθώς και το ευρύ κοινό.
Στο συνέδριο τιμήθηκε το επίτιμο μέλος του Σ.ΟΛ.ΑΡ. καθηγητής του ΕΜΠ και πρώην Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ρόκος, ο οποίος και ανέπτυξε τις θέσεις του σχετικά με την αξιοβίωτη ολοκληρωμένη ανάπτυξη.
Στο συνέδριο μίλησαν πολλοί ειδικοί βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και οικολογικής δόμησης και μεταξύ άλλων: ο πολιτικός μηχανικός, Δρ.Χωροταξίας και Γραμματέας του Σ.ΟΛ.ΑΡ. Κώστας Τσίπηρας, ο μηχανολόγος μηχανικός Απόστολος Ευθυμιάδης, ο αρχιτέκτονας, Δρ.Χωροταξίας και Ταμίας του Σ.ΟΛ.ΑΡ. Ηλίας Μεσσίνας, ο αρχιτέκτονας υποψήφιος διδάκτορας ΕΜΠ Μενέλαος Ξενάκης, οι αρχιτέκτονες πολεοδόμοι Τίνα Κουτλάκη και Φράνκο Μοράμπιτο, ο μηχανολόγος μηχανικός Γρηγόρης Μαλτέζος, ο μηχανολόγος μηχανικός Μιχάλης Καράγιωργας, ο φυσικός Άλκης Γαλδαδάς, ο πολιτικός μηχανικός και Πρόεδρος του Σ.ΟΛ.ΑΡ. Βαγγέλης Κατσαρός, ενώ το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση με ιδιοκτήτες βιοκλιματικών κτιρίων και με παράσταση του θεάτρου σκιών από τον καραγκιοζοπαίκτη Ηλία Καρελλά με θέμα «Ο Καραγκιόζης αρχιτέκτονας».

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΩΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΩΟΥ
ΑΦΕΙΣΤΕ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΝΑ ΚΥΛΗΣΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ
Από τις αρχές ,ήδη, του 1980, 2 ήταν τα σπουδαιότερα, με βιοκεντρικά και όχι με ανθρωποκεντρικά κριτήρια, περιβαλλοντικά προβλήματα, που αντιμετώπιζε η ελληνική φύση.
Το πρώτο αφορούσε την προσπάθεια εκμετάλλευσης του ορεινού όγκου του Ολύμπου, με την δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων, μέσα στον υποτιθέμενο Εθνικό Δρυμό, με την οικοπεδοποίηση εκτάσεων που ανήκουν στην Μητρόπολη Ελασσόνας, την κατασκευή τελεφερίκ και ενός είδους Disneyland, που προωθούσαν διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα και η νομαρχία Λάρισας, αγνοώντας σκόπιμα τον ρόλο του βουνού αυτού σαν σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού, αλλά και τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας.
Το δεύτερο αφορούσε τα σχέδια της Δ.Ε.Η. για την κατασκευή υδρο-ηλεκτρικού έργου, μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου, στην Βάλια Κάλντα, μια από τις σημαντικότερες, σε πανευρωπαικό επίπεδο, περιοχές επιβίωσης της ολοένα και συρικνούμενης άγριας φύσης.
Και τα 2 έργα ,παρά το παράλογο, και παράνομο του χαρακτήρα τους, είχαν την άμεση ή έμμεση υποστήριξη των τότε κυβερνήσεων, και θα είχαν υλοποιηθεί, αν δεν υπήρχε η μαζική αντίδραση σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, μετά από τις κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν, τότε, 2 ιστορικές οργανώσεις της οικολογίας του βάθους, οι <<φίλοι της ελληνικής αρκούδας >>, η παγκόσμια οργάνωση για την προστασία των βουνών <>, καθώς και το περιοδικό της βιοκεντρικής οικολογίας <<Φύση & Οικολογία>>.
Πέρασαν από τότε πάνω από 2 δεκαετίες, πολλά άλλαξαν στην ελληνική κοινωνία , όμως, δυστυχώς , ο παραλογισμός της χωρίς όρια ανάπτυξης, και οι συγκαλυμένες, από αποφάσεις φορέων, παρανομίες επανέρχονται, βάζοντας εκ νέου στο στόχαστρο αφενός μεν τον μυθικό Όλυμπο, (στον οποίο η απαράδεκτη Νομαρχία Λάρισας προωθεί τα επιχειρηματικά σχέδια της, σε βάρος της φύσης, της ιστορίας και του πολιτισμού) , και αφετέρου την άγρια φύση της Βάλια-Κάλντα.
Για αυτην την τελευταία, ξανα-επιχειρείται μέσω σχετικών μελετών που προωθούνται με τρόπο άριστα μεθοδευμένο και κατευθυνόμενο , εδώ και μερικές εβδομάδες, η καταλήστευση των υδάτινων πόρων της, με την κατασκευή φράγματος, και η οδήγηση τους στο τεχνητό φράγμα του Μετσόβου, και από εκεί στα Γιάννενα , στερώντας τον ποταμό Αώο και το σπουδαίο οικοσύστημα του, από τα νερά του σπουδαιότερου υδατοκρίτη του, και καταδικάζοντας την άγρια χλωρίδα και πανίδα του στον αφανισμό, στερώντας τις ορεινές και έτσι κι αλλιώς παραμελημένες από κάθε κρατικό σχεδιασμό , ορεινές κοινότητες , έναν σημαντικό πόρο ζωής, στερώντας από την ίδια την μεγάλη μάνα Φύση, το δικαίωμα να ορίζει η ίδια από που πηγάζει, και που εκβάλει ένα ποτάμι,…
Για αυτό και απευθύνουμε έκκληση στον ελληνικό λαό, σε κάθε ενεργό και υπεύθυνο πολίτη να αντιδράσει ,να μην δεχθεί τα ψεύτικα επιχειρήματα που προωθούνται από τα συμφέροντα των εργολάβων και των οπαδών της χωρίς όρια ανάπτυξης , ότι δήθεν τα Γιάννενα δεν έχουν νερό, την στιγμή που ένας απλός περιορισμός της σπατάλης του, κατά 10%, θα αρκούσε να λύσει τα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης για πολλά χρόνια.
Να μην δεχθούν τις διαβεβαιώσεις των τεχνοκρατών, ότι δεν θα υπάρξουν, δήθεν !, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, για να αφήσουν τις μπουλντόζες να αρχίσουν το καταστροφικό τους έργο, γιατί τα ίδια μας έλεγαν και το 1980, και το 1990, οπότε με κατάπτυστες και ελεγχόμενες μελέτες προσπαθούσαν να μας πείσουν , ότι η κατασκευή ενός τεράστιου, και από ωπλισμένο σκυρόδεμα φράγματος, καθώς και οι διανοίξεις των δεκάδων χιλιομέτρων δρόμων που το συνοδεύουν, δεν θα επηρεάσουν την ζωή και την λειτουργία ενός Εθνικού Δρυμού !!!
Να αντισταθούν στην λαίλαπα της παραπληροφόρησης και της εξαγοράς συνειδήσεων , που έρχονται, μέσα από την μετατροπή μη-κυβερνητικών οργανώσεων σε κυβερνητικές, μη-κερδοσκοπικών σε κερδοσκοπικές, γιατί τα ίδια είδαμε και με την χάραξη της Εγνατίας Οδού, που αρκετές αντιδράσεις για την λανθασμένη χάραξη της, που περνάει μέσα από τον βιότοπο της αρκούδας, που αφήνει χωρίς εισόδους – εξόδους ολόκληρο το Ζαγόρι, που έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής , στην δολοφονία 9 αρκούδων από διερχόμενα αυτοκίνητα, κάμφθηκαν , όταν κάποιοι τσέπωσαν ,δήθεν, μελέτες, και συναίνεσαν , ή, μείωσαν τον τόνο των αντιδράσεων τους,ή, τέλος,και ακόμη χειρότερο, αφέθηκαν να χρησιμοποιηθούν, σαν άλλοθι, από το νέο-ελληνικό κράτος και τους μηχανισμούς εξουσίας που αναπαράγει, που δεν εξυπηρετούν κάν τα συμφέροντα των πολιτών,…
Δηλώνουμε ότι σαν άνθρωποι και σαν πολίτες, πιστεύοντας στην αυταξία της φύσης, θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο, για να προστατεύσουμε την Βάλια-Κάλντα και τον Αώο, και δεν θα αφήσουμε ποτέ να καταστραφούν, ορθώνοντας, αν χρειαστεί το ταπεινό μας ανάστημα, μπροστά στην μεγαμηχανή της χωρίς όρια ανάπτυξης, και των μηχανημάτων και των μηχανισμών, που θα χρησιμοποιήσει.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΩΟΥ
ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΑΞΙΑ,ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ
ΑΦΕΙΣΤΕ ΤΑ ΝΑ ΚΥΛΗΣΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΒΡΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΨΕΥΔΟ-ΑΕΙΦΟΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Ακολουθούν 200 υπογραφές


<< Επιτροπή πρωτοβουλίας εναντίον της εκτροπής του Αώου>>
Τ.Θ. 30736, ΑΘΗΝΑ 10033
Αθήνα, 25-10-2009

ΥΓ. μην παρασυρθείτε από τις επίσημες διακηρύξεις , ότι δήθεν το υπουργείο περιβάλλοντος είναι αντίθετο με τα έργα αυτά . Η Δ.Ε.Η. στην Ελλάδα είναι <<κράτος εν κράτη>> , δεν εποπτεύεται διοικητικά από το εν λόγω υπουργείο, αλλά από άλλο, το οποίο και τεχνηέντως , δεν έχει πάρει επίσημη θέση , και οι προτάσεις επανέρχονται με συχνότητα 3-4 χρόνων κάθε φορά , από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, που θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να υλοποιήσουν το έργο,…

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ
Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗ
1
2
3
4
5
6

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Σ.ΟΛ.ΑΡ. 12-12-2009, για την ανακύκλωση των μπάζων και των μη-

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Σ.ΟΛ.ΑΡ. 12-12-2009, για την ανακύκλωση των μπάζων και των μη-
χρησιμοποιούμενων υλικών της οικοδομής

Οικολογική Ο Σ.ΟΛ.ΑΡ. βασιζόμενος στις μέχρι σήμερα έρευνες και αποδοχές,
Πρακτική στατιστικά και δεδομένα που αναφέρονται στην οικοδομική πρακτική, αναγνωρίζει ότι η συμβατική και κοινώς αποδεκτή πρακτική της αρχιτεκτονικής, οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Τα μέλη του Σ.ΟΛ.ΑΡ., μεταξύ αυτών αρχιτέκτονες, μηχανικοί και μηχανολόγοι, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας στη δημιουργία του δομημένου περιβάλλοντος και, επομένως, πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τις πρακτικές στους κλάδους μας και να παροτρίνουμε τους πελάτες μας αλλά και ολόκληρο τον οικοδομικό και κατασκευαστικό κλάδο να συμπορευτεί μαζί μας στην αλλαγή της πορείας στο μέλλον του πλανήτη.

Επεξήγηση Η αλλαγή στις συμβατικές και κοινώς αποδεκτές πρακτικές σχεδιασμού και κατασκευής με στόχο να πετύχουμε σημαντική μείωση των φυσικών πόρων, των μη-ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την παραγωγή αποβλήτων, καθώς επίσης η προώθηση και χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η προστασία της αναπαραγωγής των φυσικών πόρων – που εγγυάται και την πραγματική βιωσιμότητα, θα απαιτήσουν μία μακροχρόνια προσπάθεια από κοινού μεταξύ πελατών, χρηστών, επαγγελματιών, κατασκευαστών, παραγωγών υλικών και όλων των κλάδων, οργανισμών και φορέων. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, το ΔΣ και όλα τα μέλη του Σ.ΟΛ.ΑΡ. θα ενεργήσουν σε όλα τα επίπεδα, ώστε να πετύχουν:

1. Τους στόχους που θέτει η ΕΕ για την ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων (Οδηγία 2002/91/ΕΚ) που στην ουσία ισχύει και στην Ελλάδα από τις 4/1/06.

2. Τους στόχους που θέτει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνονται το φαινόμενο του θερμοκηπίου (Ν3017/2002 (ΦΕΚ 117Α) και την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ΠΥΣ 5/03 (ΦΕΚ 58Α).

3. Την εφαρμογή του Ν. 2939/2001 «Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων – Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) και άλλες διατάξεις» (Α' 179) που αφορούν και τις συσκευασίες στον κλάδο της οικοδομής.


Νέο ΠΔ Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ)

Άμεση Ο Σ.ΟΛ.ΑΡ. βασιζόμενος στις μέχρι σήμερα έρευνες και αποδοχές,
Εφαρμογή στατιστικά και δεδομένα που αναφέρονται στην οικοδομική
του ΠΔ πρακτική και συγκεκριμένα στη διάθεση, εναπόθεση και ταφή των
αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ),
αναγνωρίζει την επιβάρυνση που η μη εναλλακτική και μη ένομη διαχείρισή τους έχει στο περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου.
Με στόχο την εφαρμογή κανόνων και πρακτικών βιωσιμότητας στην οικοδομική πρακτική, τα μέλη του Σ.ΟΛ.ΑΡ. ψηφίζουν και ζητούν από την Πολιτεία, τους επαγγελματικούς συλλόγους και σωματεία και όσους φορείς εμπλέκονται στην οικοδομική πρακτική και δραστηριότητα:

1. Την άμεση εφαρμογή του σχεδίου ΠΔ με τίτλο «Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ)» που έχει συνταχθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Γραφείο Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων και εκρεμμεί από τον Ιούλιο 2004.

2. Την άμεση υπογραφή του παραπάνω από όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας με στόχο την άμεση δημοσίευση στο ΦΕΚ και την άμεση εφαρμογή του.

3. Την άμεση δημοσίευση στο ΦΕΚ των εγκεκριμένων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ και την άμεση έναρξη λειτουργίας σημείων εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύλωσης των ΑΕΚΚ.

4. Την άμεση ενημέρωση του ΤΕΕ και όλων επαγγελματικών και κατασκευαστικών συλλόγων και σωματείων καθώς και των Πολεοδομικών Γραφείων της χώρας για την εφαρμογή του παραπάνω και την άμεση εφαρμογή της διαδικασίας που απαιτείται από το νέο ΠΔ.

5. Παρακολούθηση της εφαρμογής των παραπάνω με δημοσίευση των αποτελεσμάτων τουλάχιστον κάθε τρίμηνο καθώς και την πλήρη εφαρμογή των ποσοτικών στόχων – που προβλέπουν ήδη από την 1/1/2006 να αξιοποιείται κατ’ ελάχιστο το 30 % κατά βάρος των παραγομένων αποβλήτων, από το οποίο να ανακυκλώνεται τουλάχιστον 50%. 12-12-2009