ΟΜΙΛΙΕΣ στην έκθεση ECOFESTIVAL
ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ
Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO, Λεωφ. Κηφισίας
Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2007, ώρα 13:00
Υπενθύμιση:
Στις 4 Ιουνίου 2006 υπογράφηκε με πρωτοβουλία του Σ.ΟΛ.ΑΡ.
η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ στις Μοίρες Ηρακλείου
για την άμεση εφαρμογή του ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ με θέμα ΜΕΤΡΑ και όροι για την ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ των ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ από ΕΚΣΚΑΦΕΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ και ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 2003, ήταν έτοιμο για υπογραφή τον Ιούλιο 2004, υπογράφηκε στις 7 Μαίου 2007,
αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η εφαρμογή του!
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2007, στις 13:00, στα πλαίσια της έκθεσης Ecofestival, διοργανώνεται σειρά ομιλιών για τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και οικολογική δόμηση, στο Εκθεσιακό Κέντρο Helexpo. Οι ομιλίες γίνονται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ολιστικής Αρχιτεκτονικής και Οικολογικής Δόμησης (Σ.ΟΛ.ΑΡ.). Η έκθεση Ecofestival διοργανώνεται από τη ΔΗΩ, Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων από τις 8 έως 11 Νοεμβρίου 2007.
Οι ομιλητές: ο αρχιτέκτονας Θέμης Τσίπηρας θα παρουσιάσει βιοκλιματικά έργα του γραφείου μελετών Κώστας και Θέμης Τσίπηρας. Ο αρχιτέκτονας, Δρ. Χωροταξίας Ηλίας Μεσσίνας θα μιλήσει για την εναλλακτική διαχείριση των μπαζών της οικοδομής. Ο μηχανικός Δρ. Χωροταξίας και συγγραφέας Κώστας Τσίπηρας, θα μιλήσει για την εφαρμογή τ ης Κοινοτικής Οδηγίας 2002/91 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος Λάζαρος Σοφιανίδης θα παρουσιάσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κτίρια. Ο μηχανικός Βαγγέλης Κατσαρός θα μιλήσει για την γεωβιολογία και η αρχιτέκτονας Εύα Φλώρου θα μιλήσει για το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου.
Πληροφορούμε ότι στις 4 Ιουνίου, στο Δήμο Μοιρών, με την υποστήριξη του Δημάρχου κ. Σφακιανάκη και παρουσία του Δημοτικού Συμβούλου Μοιρών Γρ. Νικολιδάκη και πλήθους κόσμου, υπογράφηκε η Διακήρυξη του Ηρακλείου για την άμεση εφαρμογή του ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις, το οποίο εκρεμμεί από τον Ιούλιο 2004, υπογράφηκε το 2007, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί στην πράξη. Η Διακήρυξη του Ηρακλείου αποτελεί μια από σειρά πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο Σ.ΟΛ.ΑΡ. ως ουσιαστικές παρεμβάσεις στο οικοδομικό γίγνεσθαι της χώρας, με στόχο την άμεση εφαρμογή νόμων και Κοινοτικών Οδηγιών που έχουν σαν στόχο τους την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.
Ο Σύλλογος Σ.ΟΛ.ΑΡ. ιδρύθηκε το 2005 από αρχιτέκτονες, μηχανικούς, μηχανολόγους, ιδιοκτήτες βιοκλιματικών και οικολογικών σπιτιών και απλούς πολίτες που είναι ευαισθητοποιημένοι γύρω από τα προβλήματα της άνομης και ανεύθυνης δόμησης και πρακτικής στον οικοδομικό και κατασκευαστικό τομέα. Όπως είναι γνωστό η οικοδομή ευθύνεται για το 40% της κατανάλωσης ενέργειας και πάνω από το 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Όσον αφορά στα μπάζα της οικοδομής πληροφοριακά αναφέρουμε ότι προέρχονται από τεχνικά έργα κατασκευής και ανακαίνισης, υλικά κατεδαφισθέντος κτιρίου ή τεχνικού έργου και τεχνικά έργα κατεδάφισης.
Τα μπάζα της οικοδομής είναι μη βιο-αποδομήσιμα αδρανή υλικά τα οποία είναι ανακυκλώσιμα. Περιέχουν αδρανή κοκκώδη υλικά (σκυρόδεμα, τούβλα, άσφαλτο, γυαλί, κλπ.), απορρίματα ξυλείας, χάλυβα, σίδηρο και μη σιδηρούχα μέταλλα και χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικά, κλπ. Από αυτά το σκυρόδεμα (οπλισμένο ή άοπλο) αποτελεί το 60-70%, τα τούβλα το 30-35% και ανακυκλώσιμα το 5-10%.
Όσον αφορά στις ποσότητες, υπάρχει σύγχιση και ασυμφωνία μεταξύ των στοιχείων που δημοσιεύει το ΥΠΕΧΩΔΕ με τα στοιχεία που βρίσκει κανείς από την ΕΕ ή άλλες πηγές). Ενδεικτικά:
Στην Αττική παράγονται ετησίως 2,5 εκατ. τόνοι
Στην Ελλάδα παράγονται ετησίως 5-6 εκατ. τόνοι
Η Ελλάδα σήμερα ανακυκλώνει μόλις ένα 5% των μπαζών της οικοδομής, όταν η Ολλανδία ανακυκλώνει 90%, το Βέλγιο 87% και η Δανία 81%.
Τα μπάζα σήμερα μεταφέρονται κατά ένα μέρος στα ανενεργά λατομεία – όπου το σφράγισμα των λατομείων Ζωίτσα στο Κορωπί έχουν δημιουργήσει το σημερινό χάος. Μπάζα μεταφέρονται επίσης και σε άλλα λατομεία, όμως ένα μεγάλο μέρος τελικά πετιούνται ανεξέλεγκτα σε ρέματα, δάση, στη θάλασσα και γενικά όπου βολεύει τον καθένα. Η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι τεράστια.
Το ΠΔ με θέμα ΜΕΤΡΑ και όροι για την ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ των ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ από ΕΚΣΚΑΦΕΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ και ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ για την εναλλακτική διαχείριση των αδρανών της οικοδομής (μπάζων) πρωτοπαρουσιάστηκε το 2003, ήταν έτοιμο για υπογραφή τον Ιούλιο 2004, υπογράφηκε στις 7 Μαίου 2007 από τον κ. Σουφλιά, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η εφαρμογή του, παρόλο που το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ήδη εγκρίνει Συστήματα διαχείρισης των αδρανών της οικοδομής, στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλία, την Κέρκυρα και τη Ν. Πελοπόννησο. Το ΠΔ προβλέπει ότι ήδη από τις 1/1/2006 η Ελλάδα πρέπει να ανακυκλώνει το 15% των αποβλήτων της οικοδομής – τρεις φορές πάνω από το σημερινό 5%!
Συνημμένη μία από τις σελίδες της «Διακήρυξης του Ηρακλείου».
Πληροφορίες:
Για το ΔΣ του Σ.ΟΛ.ΑΡ. Ηλίας Μεσσίνας, Αρχιτέκτων, Δρ. Χωροταξίας, Μηχ. Περιβάλλοντος – τηλ. 6944664242